Проектиране  и създаване на база данни – решение на задача.

Указания: Нека имаме да проектираме фрагмент от база данни за приложение, обслужващо административно отдели и хора, които работят в различните отдели. За сега разглеждаме тази част от персонала, които са ИТ- програмисти и QA-и. За програмистите се пази дали са front end, back end или са full stack, както и на кои езици програмират – един или повече от предварително дефинирани езици. A за QA-ите се пази дали са manual или automation.

Така би изглеждала евентуалната ER -диаграма:

zad1

Нека да определим обектите в нея:

 • отдели
 • хора
 • програмисти
 • QA

Програмистите и QA-те са подкласове обекти на хората. Причината е, че и двата типа носят характерните черти на всички хора, но добавят и свои характеристики като езици за програмиране, тип тестване и тн.

Нека да определим връзките:

 • отдели –  хора  (1:М )
 • хорапрограмисти (1:1)
 • хораQAs (1:1)

В нашия случай последните две връзки от тип isA са 1:1. Причината е, че точно един обект от таблицата хора можем да го направим точно един път програмист или QA. Не е възможно той да заема повече от една длъжност на програмист или на QA.

Интересно е в условието, че програмистите могат да знаят повече от един езици за програмиране, които хем са предварително дефинирани (тоест не са случайни), хем могат и да се разширяват (в света ежедневно се появяват нови езици за програмиране).

Първи вариант: Първа възможност е езиците да си останат атрибут на таблцата програмисти и да бъдат от тип SET – тогава може да се избере повече от един език за един програмист – както е по условие. Това обаче налага друго нещо – множеството на езиците не е ограничено, както споменахме, така че какво ще коства това в бъдеще? Да предефинираме колоната чрез ALTER TABLE е DDL – тоест промяна по схемата. Да не говорим, че изобщо няма да ни позволи да променим SET при положение. че вътре вече има попълнени стойности, а ние изпуснем някои от старите. Затова отпада като вариант.

Втори вариант: varchar –  вариант, който в случая не е удовлетворява условието – в тази колона ще може да си пишем каквото си искаме и никой няма да разбере че сме сгрешили, а в условието пише – “предварително зададени”.  При други случаи щеше да е чудесно и бързо решение, но в случая го изоставяме.

Трети вариант: Остава вариантът да ползваме някаква номенклатурна таблица с езици. Ако се наложи да се добави даден език – няма проблем – това е просто един insert, което е DML- тоест всичко е наред и за в бъдеще. Имайки предвид условието – това е най-подходящо решение. Връзката между програмисти и езици ще бъде M:M. Така че ще ни трябва и свързваща таблица. Променяме диаграмата така:

zad1-2

Да създадем базата:

DROP DATABASE IF EXISTS emp_depts;
CREATE DATABASE emp_depts;
USE emp_depts;

CREATE TABLE `departments` (
 `id` int AUTO_INCREMENT,
 `name` varchar(255) NOT NULL,
 PRIMARY KEY (`id`)
) ENGINE=InnoDB;

CREATE TABLE `person` (
 `id` INT AUTO_INCREMENT,
 `name` varchar(255) NOT NULL,
 `egn` varchar(10) NOT NULL UNIQUE ,
 `departmentID` INT DEFAULT NULL,
 PRIMARY KEY (`id`),
 CONSTRAINT FOREIGN KEY (`departmentID`) REFERENCES `departments` (`id`)
) ENGINE=InnoDB;CREATE TABLE `programmers` (
 `person_id` INT AUTO_INCREMENT PRIMARY KEY,
 `front_back_end` ENUM('FRONT_END','BACK_END','FULL_STACK') NULL,
 CONSTRAINT FOREIGN KEY (`person_id`) REFERENCES `person` (`id`)
) ENGINE=InnoDB;


CREATE TABLE `qas` (
 `person_id` INT AUTO_INCREMENT PRIMARY KEY ,
 `isAutomation` BIT(1) DEFAULT NULL,
 CONSTRAINT FOREIGN KEY (`person_id`) REFERENCES `person` (`id`)
) ENGINE=InnoDB;CREATE TABLE languages(
`id` INT auto_increment PRIMARY KEY,
`name` VARCHAR(100) NOT NULL
) ENGINE=InnoDB;

CREATE TABLE programmer_language(
`programmer_id` INT NOT NULL,
`language_id` INT NOT NULL,
primary key(`programmer_id`,`language_id`),
CONSTRAINT FOREIGN KEY(`programmer_id`) REFERENCES `programmers`(`person_id`),
CONSTRAINT FOREIGN KEY(`language_id`) REFERENCES `languages`(`id`)
) ENGINE=InnoDB;

Даниел Джолев

 

2 thoughts on “Проектиране  и създаване на база данни – решение на задача.”

 1. В една от предните статии пише, че връзка 1:1 се реализира с ограничение UNIQUE на външния ключ, но тук(както и в базата за спортните групи и треньорите) не видях да има такова ограничение при връзката 1:1. Може ли да разясните как стоят нещата ?

  1. Здравей, Дидо,
   Да, така се реализира връзката. В случая тя е между Person -> Programmers и Person -> Qas. И в Programmers, и в Qas има външен ключ към таблицата Person: `person_id` INT AUTO_INCREMENT PRIMARY KEY. Както виждате, person_id е първичен ключ, следователно е едновременно not null + unique. И така правилото, което цитираш по-горе, е реализирано.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *